Nieuwsbrief:

Legenda motoroccasion

Op Motoroccasion.nl maken wij het vinden makkelijk door de motor te voorzien van een icoon die past bij een rijbewijs type.

De motoren zijn als volgt gelabeld:

geschikt voor het A rijbewijs.
geschikt voor het A1 rijbewijs.
geschikt voor het A2 rijbewijs.
na aanpassing geschikt voor het A2 rijbewijs.
motoren waarop je mag rijden met je B rijbewijs mits je deze hebt gehaald voor 19 januari 2013.
Voor welk rijbewijs kom je in aanmerking
Wanneer je mag beginnen met rijlessen en het rijexamen voor je motorrijbewijs, hangt af van je leeftijd en rijervaring. En van het vermogen van de motor. 

Wanneer neem je rijles en doe je een rijexamen voor een lichte motor?
Een lichte motor heeft een motorinhoud van maximaal 11 kW of 125cc. Je mag vanaf 17 jaar rijles nemen op een lichte motor en het theorie-examen motor doen. Voor het praktijkexamen moet je minimaal 18 jaar zijn. 

Tabel rijbewijs lichte motor

Eerst doe je het praktijkexamen voertuigbeheersing (bijzondere verrichtingen). Daar heb je een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat of autorijbewijs (B) voor nodig. Daarna doe je het praktijkexamen verkeersdeelneming. Je moet geslaagd zijn voor het praktijkexamen voertuigbeheersing. Ook heb je een geldig theoriecertificaat nodig.

Wanneer neem je rijles en doe je het rijexamen middelzware motor?
Een middelzware motor heeft een motorinhoud tot maximaal 35 kW. De minimumleeftijd voor rijles en rijexamen hangt af van je rijervaring. Heb je al een rijbewijs lichte motor (A1)? Dan mag je vanaf 19 jaar rijles nemen op een middelzware motor. Zonder dit rijbewijs moet je wachten totdat je 20 jaar bent. 

Voor het praktijkexamen moet je minimaal 20 jaar zijn. 

tabel rijbewijs middelzware motor

Je hebt voor het praktijkexamen nodig:

een Eigen verklaring, een geldig theoriecertificaat motor, rijbewijs lichte motor (rijbewijs A1) of autorijbewijs (rijbewijs B).  

Wanneer neem je rijles en doe je het rijexamen zware motor?
Een zware motor heeft een motorinhoud van 35 kW of meer. De minimumleeftijd voor rijles en rijexamen hangt af van je rijervaring.

Heb je al een rijbewijs middelzware motor (A2)? Dan mag je vanaf 22 jaar rijles nemen en rijexamen doen op een zware motor. Heb je dit rijbewijs niet? Dan moet je minimaal 24 jaar zijn om rijles te nemen of rijexamen te doen. Je kunt ook rijles nemen en rijexamen doen als je 21 bent en geen rijbewijs A2 hebt. Op je rijbewijs komt dan code 80 te staan.  

Je hebt voor het praktijkexamen een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat motor- of autorijbewijs nodig.  

A rijbewijs met code 80
Met die code mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Je mag dan ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen.

Rijbewijs automaat motor of motorscooter
Wil je graag een -motorrijbewijs automaat- dan behoort dit ook tot de mogelijkheden. De exameneisen en voertuigeisen zijn dezelfde als voor een schakel motor. De praktijkexamens worden in overeenstemming met de eigenschappen van de automaat motor afgenomen. Je mag dan na het behalen van het motorrijbewijs alleen automatisch schakelende motoren rijden. Een aantekening in het rijbewijs maakt duidelijk dat het rijbewijs beperkt is tot automaat motoren.

Het rijbewijs geeft een ruime keus aan motoren.
De motor die bij jouw rijbewijs past kan een aantal eigenschappen hebben die door de wet zijn vastgelegd. Motoroccasion heeft deze op een rij gezet waardoor het gemakkelijker wordt om te zoeken tussen de duizenden motoren. Hieronder vind je de uitleg welk soort motoren bij de rijbewijzen past.

A1 rijbewijs: maximaal 11 kW
Motoren: met een maximaal vermogen van 11 kw/15 pk, een cilinderinhoud van maximaal 125 cc en minder dan 0,1 kW per kg. (11/0,1 = 110 kg)
Gemotoriseerde driewieler: met een vermogen van max. 15 kW.

A2 en A2*: maximaal 35 kW
Motoren: met een standaard maximaal vermogen van 35 kW en minder dan 0,2 kW per kg. (35/0,2 = 175 kg)
Motoren: met een door een technische aanpassing (*) geregeld maximaalvermogen van 35 kW en minder dan 0,2 kW per kg. (35/0,2 = minimaal 175 kg).
Gemotoriseerde driewieler: met een vermogen van maximaal 15 kW.

(*) Een motor die wordt teruggebracht naar 35 kW mag wettelijk maar maximaal standaard het dubbele vermogen hebben, dwz. 70 kW. Tevens dient de motor te worden aangeboden aan de RDW voor een IKS keuring om de verplichte vermelding -35 kW- op het kentekenbewijs te krijgen óf de aanpassing wordt via een merkdealer en de importeur geregeld, wat vaak goedkoper is.

Motoren zonder een opgelegde technische beperking
Motoren: alle motoren, dus met of zonder opgelegde beperkingen.

B Rijbewijs: gemotoriseerde driewieler of trike
Gemotoriseerde driewieler of trike: met een vermogen van meer dan 15 kW waarbij het rijbewijs B gehaald is voor 19 januari 2013.

Direct uit voorraad leverbaar bij www.langenbergmotors.nlVoor elk rijbewijscategorie telkens een andere motor kopen is het leukst om te doen.
Vanuit kostenoogpunt, gemak of comfort kun je ervoor kiezen om een A2 motorfiets terug te laten brengen naar 35 kW. Je kunt dit later ongedaan laten maken en dezelfde motor voor de A categorie gebruiken.

Welke motoren zijn geschikt?
Dit kan alleen met motoren met af-fabriek een vermogen van maximaal 70 kW die een lagere vermogen per kg verhouding hebben dan 0,2.

Bronnen:

*(1) Motorcycles of a power not exceeding 35 kW and with a power/weight ratio not exceeding 0,2 kW/kg and not derived from a vehicle of more than double its power (70 kW), the minimum age for category A2 is fixed at 18 years.

Voorbeeld:
Aprilia SL 750 Shiver uit 2009. Deze motor heeft standaard 70 kW en weegt rijklaar 225 kg.
70/225 =  0,31 kW/kg, dus standaard niet geschikt.
35/225 = 0,15 kW/kg = A2 geschikt na aanpassing.
Daarbij is het ook van belang om te weten of er voor de motor wel een aanpassing technisch mogelijk is. Let daar op bij het op zoek gaan naar de motor van je wensen en vraag ernaar bij de merkdealer.

Zelf of via een erkende dealer.
Wanneer je een motor terug gebracht wilt hebben naar 35 kW dan heb je twee mogelijkheden. Je kunt na de aanpassing de motor voor een IKS keuring aanbieden bij de RDW om de verplichte vermelding -35 kW- op het kentekenbewijs te krijgen. Een andere mogelijkheid is om een erkende dealer de aanpassing te laten uitvoeren die vervolgens via de importeur er voor zorgt dat je een ander kentekenbewijs krijgt.

Alleen een certificaat zal de verzekering vaak niet genoeg vinden en heeft ook geen juridische dekking. De RDW geeft als richtprijs voor de keuring een bedrag van € 650,-. Daar komen dan de kosten van aanschaf van de kit en het installeren bij. De RDW rekent geen kosten voor het aanpassen van het kenteken. Een bezoek aan je dealer zal vaak een betere en goedkopere oplossing zijn.

Zoeken naar een merkdealer in de buurt? Vind deze hier:

Meer informatie en bronnen


Zelf een kit kopen


Wist u dat: In de motortaal "Hog heaven" betekent: Het heilige der heilige staat voor de bezitters van een Harley-Davidson in de stad Milwaukee in de staat Wisconsin in de Verenigde Staten. Hier is sinds 1903 de fabriek van dit Amerikaanse motormerk gevestigd. Naast het hoofdkwartier in Milwaukee werd de fabriek jaren geleden uitgebreid met een filiaal in York, Pennsylvania.
© 2000 - 2024 Motoroccasion